app challenge
[Nieuws]

App ‘Voordat het nieuws was’ wint challenge Open Stateninformatie

De app ‘Voordat het nieuws was’ van Oberon heeft de eerste prijs gewonnen tijdens de app challenge Open Stateninformatie van de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland, Utrecht, Flevoland, Limburg en de Open State Foundation. De winnende toepassing maakt de relatie tussen de actualiteit en de politieke oorsprong zichtbaar en daagt inwoners uit om zich in de politieke discussie te verdiepen. De jury prees het winnende team vanwege het gebruiksgemak waarmee Stateninformatie in de browser automatisch te combineren valt met artikelen op websites van landelijke en regionale media. In totaal mochten 9 teams pitchen tijdens het pitch event afgelopen woensdag 12 december 2018 in het provinciehuis in Utrecht. De provincies hebben de app challenge in het leven geroepen om deelnemers uit te dagen om een app idee in te sturen dat het publieksbereik en de toegankelijkheid van stateninformatie vergroot.

De aanleiding om de app challenge te organiseren was het beschikbaar stellen van stateninformatie als open data door de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland, Utrecht, Flevoland en Limburg. Hiermee zijn duizenden documenten beschikbaar gesteld voor hergebruik. Een app kan een mooi middel zijn om inwoners, journalisten en andere geïnteresseerden meer te betrekken bij de besluitvormingsprocedures van de 5 provincies. Deze initiële doelstelling kwam goed naar voren tijdens het pitch event.

Juryvoorzitter Femke Lagerveld, Statenlid van de provincie Noord-Holland, kijkt terug op een geslaagde dag: “We zijn blij verrast met  negen mooie ideeën om Stateninformatie om nieuwe innovatieve manieren toegankelijk te maken. De keuze viel uiteindelijk op de app ‘voordat het nieuws was’ omdat deze toepassing erin slaagt om het nieuws aan de achterliggende Statenstukken te koppelen en zo op een laagdrempelige manier extra context geeft. We kijken dan ook uit naar de lancering van de app in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen van maart 2019.”

Open Stateninformatie

Op 1 november 2018 is de app challenge van start gegaan. De deelnemers kregen bijna anderhalve maand de tijd om een app idee in te sturen via de website challenge.openstateninformatie.nl. In die anderhalve maand kregen de deelnemers via datablogs en nieuwsberichten meer informatie over de verschillende belanghebbenden en doelgroepen van stateninformatie. Ook kwamen geïnteresseerden 9 november bijeen in het Paushuize in Utrecht voor een brainstormsessie. Uit 10  inzendingen is de applicatie van Oberon als het beste uit de bus gekomen. Zij hebben het ontwikkelbudget van 30.000 euro gewonnen, ter beschikking gesteld door het ministerie van Binnenlandse Zaken, waarmee zij de app kunnen gaan ontwikkelen.

Jury binnen 5 minuten overtuigen

De deelnemers kregen tijdens het pitch event 5 minuten de tijd om de jury te overtuigen. De jury bestond uit Femke Lagerveld (Statenlid bij de provincie Noord-Holland), Wim Metselaar (Statenlid bij de provincie Zuid-Holland), Amanda Kost (Griffier bij de provincie Flevoland), Peter Schat (Journalist Noord-Hollands Dagblad) en Sicco van Sas (developer bij de Open State Foundation).

Verdere ontwikkeling

De vijf provincies gaan met de winnaar in overleg over de verdere doorontwikkeling en de lancering van de toepassing. Het lanceermoment staat gepland voor begin maart 2019, net voor de Provinciale Statenverkiezingen.

Meer informatie over de andere inzendingen en het juryrapport volgen spoedig.

Andere nieuwsberichten

Pijl
Concept art van 'Voordat het nieuws was' website
Foto van bril voor laptopscherm

Op 12 december won Oberon de Open Stateninformatie app-challenge met de app ‘Voordat het nieuws was’. Deze app wordt feestelijk gelanceerd op maandag 11 maart tijdens de start van de Open Gov Week. Ben jij ook bij deze lancering? Schrijf je dan snel in voor de lancering. die zal plaatsvinden vanaf 9:00 bij het ministerie   Pijl

Hieronder is het overzicht te vinden van de inzendingen van de Open Stateninformatie app challenge 2018. Het app idee ‘Voordat het nieuws was’ was de winnaar van het event. De ideeën Duoloog, Hier Overheid en Trendwatcher kregen een eervolle vermelding van de jury. Het uitgebreide juryrapport is hier te lezen. De winnaar en de shortlist nummers   Pijl

Geschreven door Mette Vreeken, adviseur Public Affairs bij Wallaart & Kusse Public Affairs Toegankelijke Stateninformatie, hoe fijn zou dat zijn? Helaas bewijst de praktijk dat die toegankelijkheid nu nog een verre droom is. Voor mijn werk struin ik dagelijks websites van overheidsinstanties af om te checken wat er op lokaal, provinciaal en nationaal niveau gebeurd   Pijl

Andere nieuwsberichten

Pijl
Concept art van 'Voordat het nieuws was' website

Op 12 december won Oberon de Open Stateninformatie app-challenge met de app ‘Voordat het nieuws was’. Deze app wordt feestelijk gelanceerd op maandag 11 maart tijdens de start van de Open Gov Week. Ben jij ook bij deze lancering? Schrijf je dan snel in voor de lancering. die zal plaatsvinden vanaf 9:00 bij het ministerie   Pijl

Hieronder is het overzicht te vinden van de inzendingen van de Open Stateninformatie app challenge 2018. Het app idee ‘Voordat het nieuws was’ was de winnaar van het event. De ideeën Duoloog, Hier Overheid en Trendwatcher kregen een eervolle vermelding van de jury. Het uitgebreide juryrapport is hier te lezen. De winnaar en de shortlist nummers   Pijl

Foto van bril voor laptopscherm

Geschreven door Mette Vreeken, adviseur Public Affairs bij Wallaart & Kusse Public Affairs Toegankelijke Stateninformatie, hoe fijn zou dat zijn? Helaas bewijst de praktijk dat die toegankelijkheid nu nog een verre droom is. Voor mijn werk struin ik dagelijks websites van overheidsinstanties af om te checken wat er op lokaal, provinciaal en nationaal niveau gebeurd   Pijl