app challenge


Foto van bril voor laptopscherm

[Nieuws]

Toegankelijkheid begint met een goede website

Geschreven door Mette Vreeken, adviseur Public Affairs bij Wallaart & Kusse Public Affairs

Toegankelijke Stateninformatie, hoe fijn zou dat zijn? Helaas bewijst de praktijk dat die toegankelijkheid nu nog een verre droom is. Voor mijn werk struin ik dagelijks websites van overheidsinstanties af om te checken wat er op lokaal, provinciaal en nationaal niveau gebeurd is. Brieven, moties, schriftelijke vragen, vergaderingen, debatten…als ik in mijn werk iets geleerd heb, dan is het dat de politiek nooit stilstaat. Zelfs niet tijdens het reces!

Het is mijn taak om te weten wat er speelt, zodat ik opdrachtgevers tijdig op de hoogte kan brengen van ontwikkelingen die relevant zijn voor hun organisatie. Of het nu gaat om kansen, bedreigingen of simpelweg een update: als public affairs-adviseur kan ik pas goed adviseren als ik op de hoogte ben van de laatste ontwikkelingen.

Best logisch, toch? Helaas stuit ik in mijn dagelijkse zoektocht op aardig wat obstakels. Want iets anders dat ik in mijn werk geleerd heb, is dat overheidsinformatie lang niet altijd zo toegankelijk is. Zeker op provinciaal niveau. Een bezoek aan bepaalde provinciale websites nemen aanzienlijk meer tijd in beslag dan anderen. En dat komt niet omdat die provincies meer te melden hebben. Was het maar zo!

Neem bijvoorbeeld de website van de provincie Overijssel. Na goed zoeken en flink doorklikken kom je terecht bij ‘ingekomen stukken’. Hier is alle informatie op één hoop gegooid: mededelingen van Gedeputeerden, Statenvragen, informatie van externen en nieuwsbrieven. Dat zou geen probleem zijn als je die informatie kunt filteren op het soort stuk. Maar dat is niet mogelijk; je kunt alleen filteren op advies van Gedeputeerden of op datum. Even snel iets opzoeken zit er dus niet in.

Hetzelfde geldt overigens voor de provincie Utrecht. Dat komt alleen niet door een overvloed aan stukken, maar eerder omdat er nauwelijks iets online staat. Ik vind het bijvoorbeeld moeilijk te geloven dat er de afgelopen vier maanden slechts drie stukken naar de provincie zijn verstuurd.

Onoverzichtelijke websites, verouderde informatie en eindeloos doorklikken leiden niet zelden tot frustraties. Ik vermoed dat anderen dit gevoel van ‘kan dit niet anders?’ ook regelmatig bekruipt. Bedenk maar eens wie er allemaal gebruik maken van Stateninformatie. Organisaties, journalisten, inwoners: de besluitvorming van provincies raakt ons allemaal.

Een gebruiksvriendelijke applicatie of website verlaagt de drempel om eens blik te werpen op Stateninformatie. De mogelijkheid om ingekomen stukken te filteren maakt een bezoek aan de website aantrekkelijker. En voor provincies helpt het misschien als het hen makkelijk gemaakt wordt om iets te publiceren op de website.

Toegankelijke Stateninformatie vergroot de betrokkenheid van burgers en instanties bij de provinciale politiek en verkleint de afstand tussen de politiek en de maatschappij. Kortom, open Stateninformatie is essentieel voor onze democratie!

Andere nieuwsberichten

Pijl
Concept art van 'Voordat het nieuws was' website

Op 12 december won Oberon de Open Stateninformatie app-challenge met de app ‘Voordat het nieuws was’. Deze app wordt feestelijk gelanceerd op maandag 11 maart tijdens de start van de Open Gov Week. Ben jij ook bij deze lancering? Schrijf je dan snel in voor de lancering. die zal plaatsvinden vanaf 9:00 bij het ministerie   Pijl

Hieronder is het overzicht te vinden van de inzendingen van de Open Stateninformatie app challenge 2018. Het app idee ‘Voordat het nieuws was’ was de winnaar van het event. De ideeën Duoloog, Hier Overheid en Trendwatcher kregen een eervolle vermelding van de jury. Het uitgebreide juryrapport is hier te lezen. De winnaar en de shortlist nummers   Pijl

De app ‘Voordat het nieuws was’ van Oberon heeft de eerste prijs gewonnen tijdens de app challenge Open Stateninformatie van de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland, Utrecht, Flevoland, Limburg en de Open State Foundation. De winnende toepassing maakt de relatie tussen de actualiteit en de politieke oorsprong zichtbaar en daagt inwoners uit om zich in de politieke   Pijl

Andere nieuwsberichten

Pijl
Concept art van 'Voordat het nieuws was' website

Op 12 december won Oberon de Open Stateninformatie app-challenge met de app ‘Voordat het nieuws was’. Deze app wordt feestelijk gelanceerd op maandag 11 maart tijdens de start van de Open Gov Week. Ben jij ook bij deze lancering? Schrijf je dan snel in voor de lancering. die zal plaatsvinden vanaf 9:00 bij het ministerie   Pijl

Hieronder is het overzicht te vinden van de inzendingen van de Open Stateninformatie app challenge 2018. Het app idee ‘Voordat het nieuws was’ was de winnaar van het event. De ideeën Duoloog, Hier Overheid en Trendwatcher kregen een eervolle vermelding van de jury. Het uitgebreide juryrapport is hier te lezen. De winnaar en de shortlist nummers   Pijl

De app ‘Voordat het nieuws was’ van Oberon heeft de eerste prijs gewonnen tijdens de app challenge Open Stateninformatie van de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland, Utrecht, Flevoland, Limburg en de Open State Foundation. De winnende toepassing maakt de relatie tussen de actualiteit en de politieke oorsprong zichtbaar en daagt inwoners uit om zich in de politieke   Pijl