app challenge
[Nieuws]

Watskeburt? Waarom open Statendata belangrijk zijn voor (burger)lobbyisten

“…Mensen praten serieus

Maar ze weten van geen ene kankermoer van watskeburt

Maar der gebeurt veel serieus…”

De Jeugd van Tegenwoordig leek het er in hun hit ‘Watskeburt?’ al over te hebben: of het nou die buslijn is die via een nieuwe route loopt, de files op die provinciale weg of wanneer die tramlijn nu eens klaar is: mensen praten veel over wat de provincie doet of juist niet doet, zonder te weten van de hoed en de rand.

Want ze kunnen ook niet echt weten ‘watskeburt’. Dat komt enerzijds omdat er zoveel gebeurt*, en anderzijds omdat het slecht vindbaar is. Hoe heeft ‘jouw’ Statenlid gestemd over die buslijn? Gaat er nog iets gebeuren aan die files of hoe zit dat? Was de partij waar jij op stemde nou akkoord met extra geld voor die tramlijn? Allemaal ‘keburt’ in Provinciale Staten en allemaal even moeilijk terug te vinden.

Het zou toch normaal moeten zijn dat je

  • In een zoekmachine “Buslijn 145” tikt en alle documenten, notulen en stemuitslagen over die buslijn netjes op volgorde van tijd naar voren komen?

  • Daarbij ook kan terugvinden wat elke partij er over gezegd heeft?

  • Van ‘jouw’ Statenlid een overzichtje kan vinden met hoe hij of zij over die buslijn (en andere dingen) gestemd heeft?

Open Stateninformatie maakt dit wel normaal. Het zorgt er voor dat stemmers en (burger)lobbyisten makkelijk kunnen vinden ‘watskeburt’. Zodat ze daarna weten op wie ze moeten stemmen, welk Statenlid ze moeten bellen of welke partij ze extra informatie moeten sturen. Zodat ze minder bezig zijn met zoeken en meer met de democratie. Werk daarom mee aan Open Stateninformatie, red de provinciale democratie en… “Baksteen, de rest is geschiedenis”, zoals De Jeugd van Tegenwoordig zegt!

Ivo Thonon (Thonon Folz | Public Affairs)

*Zoals Karin Peters, de griffier van de Staten van Utrecht het zegt in haar blog: “Er is zo ongelooflijk veel informatie, dat het niet meevalt om door de bomen het bos te zien.”

Andere nieuwsberichten

Pijl
Concept art van 'Voordat het nieuws was' website

Op 12 december won Oberon de Open Stateninformatie app-challenge met de app ‘Voordat het nieuws was’. Deze app wordt feestelijk gelanceerd op maandag 11 maart tijdens de start van de Open Gov Week. Ben jij ook bij deze lancering? Schrijf je dan snel in voor de lancering. die zal plaatsvinden vanaf 9:00 bij het ministerie   Pijl

Hieronder is het overzicht te vinden van de inzendingen van de Open Stateninformatie app challenge 2018. Het app idee ‘Voordat het nieuws was’ was de winnaar van het event. De ideeën Duoloog, Hier Overheid en Trendwatcher kregen een eervolle vermelding van de jury. Het uitgebreide juryrapport is hier te lezen. De winnaar en de shortlist nummers   Pijl

De app ‘Voordat het nieuws was’ van Oberon heeft de eerste prijs gewonnen tijdens de app challenge Open Stateninformatie van de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland, Utrecht, Flevoland, Limburg en de Open State Foundation. De winnende toepassing maakt de relatie tussen de actualiteit en de politieke oorsprong zichtbaar en daagt inwoners uit om zich in de politieke   Pijl

Andere nieuwsberichten

Pijl
Concept art van 'Voordat het nieuws was' website

Op 12 december won Oberon de Open Stateninformatie app-challenge met de app ‘Voordat het nieuws was’. Deze app wordt feestelijk gelanceerd op maandag 11 maart tijdens de start van de Open Gov Week. Ben jij ook bij deze lancering? Schrijf je dan snel in voor de lancering. die zal plaatsvinden vanaf 9:00 bij het ministerie   Pijl

Hieronder is het overzicht te vinden van de inzendingen van de Open Stateninformatie app challenge 2018. Het app idee ‘Voordat het nieuws was’ was de winnaar van het event. De ideeën Duoloog, Hier Overheid en Trendwatcher kregen een eervolle vermelding van de jury. Het uitgebreide juryrapport is hier te lezen. De winnaar en de shortlist nummers   Pijl

De app ‘Voordat het nieuws was’ van Oberon heeft de eerste prijs gewonnen tijdens de app challenge Open Stateninformatie van de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland, Utrecht, Flevoland, Limburg en de Open State Foundation. De winnende toepassing maakt de relatie tussen de actualiteit en de politieke oorsprong zichtbaar en daagt inwoners uit om zich in de politieke   Pijl