app challenge


Screenshot van poliflw.nl

[Datablog]

Datablog: Aan de slag met politiek nieuws

Wil je Open Stateninformatie combineren met nieuwsberichten van politieke partijen? Dan is dat mogelijk met PoliFLW. Meer dan een half miljoen berichten die politieke partijen plaatsen op hun websites en Facebook-pagina’s worden verzameld. De berichten zijn doorzoekbaar via PoliFLW.nl, maar ook herbruikbaar via een API. Welke inzichten zijn mogelijk door deze twee informatiestromen te combineren? 

PoliFLW, een initiatief van Open State Foundation, heeft scrapers om nieuwsberichten van websites en Facebook-pagina’s van politieke partijen te verzamelen. Dit wordt momenteel alleen gedaan voor politieke partijen die landelijk opereren, omdat deze gelijksoortige websites hebben en zodoende makkelijk te scrapen. Dus de berichten van VVD Limburg tot GroenLinks Groningen zijn te vinden op deze website.

Verrijkingen met behulp van machine-learning

Met behulp van machine-learning wordt de data verrijkt met metadata. Zo worden de berichten ingedeeld per gemeente of regio, per partij, per thema en worden berichten gekoppeld aan politieke vertegenwoordigers. Daarnaast wordt de objectiviteit en het sentiment bepaald. Deze verrijkingen helpen om ongestructureerde data bruikbaarder te maken. Met user-generated feedback wordt het algoritme van herkenning van personen en thema’s verbeterd. Vanwege deze verrijkingen heeft PoliFLW op 4 oktober 2018 de Stuiveling Open Data Award 2018 gewonnen.

Toegankelijke API

De data die te vinden is op PoliFLW.nl is ook toegankelijk via een RESTJson API, die ongeveer hetzelfde werkt als de Open Stateninformatie API. De data is daar eenvoudig toegankelijk voor hergebruik met alle toegevoegde verrijkingen. Dankzij deze databron kan Stateninformatie gekoppeld worden aan Stateninformatie en kunnen interessante inzichten verkregen worden.

Welke politieke partijen lukt het namelijk om de eigen berichten daadwerkelijk aanhangig te krijgen in de Statenvergadering? Of schrijven politieke partijen vooral over successen die ze behaald hebben of kondigen ze toekomstige acties aan? Ook het simpelweg combineren van de informatiebronnen is een mogelijkheid.

Heb je vragen over PoliFLW? Neem dan contact op met Breyten Ernsting van Open State Foundation.

Doe mee met de Open Stateninformatie App-Challenge

Het is mogelijk om tot 9 december 23:59 jouw app-idee in te zenden voor de Open Stateninformatie App-Challenge. De ideeën worden tijdens het pitch-event gepresenteerd op 12 december ten overstaand van een jury. De jury zal het beste idee belonen met 30.000 euro ontwikkelbudget.

Andere nieuwsberichten

Pijl
Provincie Noord-Holland coalitieakkoord 2015-2019

In 2015 vonden de laatste Provinciale Statenverkiezingen plaats. Deze hebben in twaalf provincies geleid tot twaalf coalitieakkoorden. In deze akkoorden spreken partijen met elkaar de ambities af voor de periode van 2015 tot 2019. Open State Foundation heeft deze coalitieakkoorden van 2015 verzameld, samen met gemeentelijke coalitieakkoorden uit 2014 en 2018.  De coalitieakkoorden zijn verzameld   Pijl

De belangrijkste databron voor de Open Stateninformatie App-Challenge is natuurlijk de Open Stateninformatie API. Via deze API is de Stateninformatie van vijf provincies, maar ook de raadsinformatie van 108 gemeenten te benaderen en volledig geschikt voor hergebruik in jouw app-idee! Met de Open Stateninformatie API kunnen developers, UX designers en wetenschappers er voor zorgen dat   Pijl

Andere nieuwsberichten

Pijl
Provincie Noord-Holland coalitieakkoord 2015-2019

In 2015 vonden de laatste Provinciale Statenverkiezingen plaats. Deze hebben in twaalf provincies geleid tot twaalf coalitieakkoorden. In deze akkoorden spreken partijen met elkaar de ambities af voor de periode van 2015 tot 2019. Open State Foundation heeft deze coalitieakkoorden van 2015 verzameld, samen met gemeentelijke coalitieakkoorden uit 2014 en 2018.  De coalitieakkoorden zijn verzameld   Pijl

De belangrijkste databron voor de Open Stateninformatie App-Challenge is natuurlijk de Open Stateninformatie API. Via deze API is de Stateninformatie van vijf provincies, maar ook de raadsinformatie van 108 gemeenten te benaderen en volledig geschikt voor hergebruik in jouw app-idee! Met de Open Stateninformatie API kunnen developers, UX designers en wetenschappers er voor zorgen dat   Pijl